Premierade KONSTHANTVERK & HANTVERK

Project Precious Trash
Filmen är en del i Project Precious Trash som är ett projekt om kläder och konsumtion. Med ett ben förankrat i hantverket och folkkonsten och ett stadigt fast i konsumtionskritikens mylla bygger Johanna Törnqvist inte bara ihop tradition och samtid, utan sätter också fingret på värderingen av vår tids material. Hon flirtar med folkdräkten och dess historia men går samtidigt emot den i ett gränsland mellan konsthantverk, slöjd, mode och konst. Johanna Törnqvist hittar i sitt arbete guldkornen i återbruket, i materialet som blivit över. Med hantverksskickligt utförande förvandlar hon det till något förädlat och vackert, ofta med eftertanke.

Textilkonstnär: Johanna Törnqvist
Film: Tomas Björkdal
Foto: Fredrik Sederholm
Text: Frida Arnqvist Engström

Motivering
Johanna Törnqvist använder konsthantverket och sin hantverkskunskap som en plattform för att skapa opinion i frågor som har med större samhälleliga utmaningar att göra. Med omsorg och hjärta förvandlar hon skräp till rent guld. Friktionen mellan materialet och hantverkskunnandet ger projektet friktion och leder till ett inkluderande möte med betraktaren. Hantverk som politik.

27-project_precious_trash

 

utan versaler utan punkt
Installation av små objekt, som är möjliga att bära med sig runt halsen, i fickan, i handen, på tröjan. Meningen med arbetet ligger i utforskandet av de regler vi omges av i vår vardag och som vi lever efter, till exempel alfabetet, pengar, mått, siffror.

Material: Trä, sågat och ibland infärgat
Konstnär: Kajsa Lindberg

Motivering
Kajsa Lindberg utforskar den klassiska smyckegrammatiken i sina objekt. De är respektlösa och respektfulla på samma gång. Vardagsobjekt bryts ner i sina atomer och sätts ihop på ett nytt sätt. Här finns en lågmäld torr humor och en finurlighet som bjuder in betraktaren.

25-utan_versaler_utan_punkt

 


SVENSK FORM | FORM The Swedish Society of Crafts and Design
Svensksundsvägen 13 | Box 204, 101 24 Stockholm | Besöksadress: Svensksundsvägen  13 | 08-463 31 30  | info@svenskform.se