Premierade PRODUKTER & ACCESSOARER

Salut
Tvåarmad kandelaber formgiven av en levande designlegend. “Jag gillar tanken kring det U-formade, det skapar en vacker symmetri. När jag såg resultatet blev jag så tacksam över att reliefen tecknade så oerhört fint, inte för blankt och inte för matt. Det grova materialet skapar en lagom yta”, säger Signe Persson-Melin själv om produkten.

Material: Återvunnen aluminium
Uppdragsgivare: Byarums Bruk AB
Projektledare: Joel Enhörning
Formgivare: Signe Persson-Melin

Motivering:
Den sakrala formen till trots känns ljusstaken inte traditionell, utan kompromisslöst modern, nästan radikal. Huvudformen är enkel, men komplexiteten återfinns genom att den klassiska tekniken använts på ett sinnrikt sätt. Minimalistisk som idé, men med ett utförande som är allt annat än avskalat – rått obehandlat aluminium gjutet i en mönsterbild som för tankarna till handdragen, extruderad lera där gjutskarven har blivit en del av dekorationen.

35-salut

 

Collection 1 OMMO
En serie matlagnings- och köksredskap i 16 delar, skapad för att både vara enkel, funktionell och rolig att använda. Formen är influerad av internationell design från både öst och väst och produkterna är gjorda av plastmaterial som bakelit och silikon. I den enkla designen hittar man även finurliga multifunktioner, exempelvis ett utdragbart underlägg eller en modulbyggd skål som både kan servera oliver och gömma undan kärnorna. Produkterna passar både stora och små kök och är enkla att rengöra.

Uppdragsgivare: OMMO
Designer: Shane Schneck

Motivering
Enkla och överkomliga bruksföremål med gediget och precist materialval. Taktilitet och osviklig känsla för färg och form i en produkt- och priskategori där designhöjd är sällsynt. Serien visar att materialen inte behöver vara marmor och mässing för att de ska kännas på riktigt. Blandningen av olika plaster – polypropylen, melamin och silikon – används på rätt ställen och till rätt funktion. De fiffiga funktionerna, som det tatamiliknande grytunderlägget med magnetfäste eller olivskålen med behållare för kärnor, visar att formgivaren har haft kul i processen.

36-collection_1_for_ommo


SVENSK FORM | FORM The Swedish Society of Crafts and Design
Svensksundsvägen 13 | Box 204, 101 24 Stockholm | Besöksadress: Svensksundsvägen  13 | 08-463 31 30  | info@svenskform.se