Jury 2014

2014

Internationell jury

Puff2_LiEdelkoort
Li Edelkoort
(klicka på bilden för att se filmen)
Li Edelkoort är en av världens mest kända trendanalytiker. Hon reser världen över och studerar utveckling av socio-kulturella trender och applicerar kunskapen på kunder inom branscher som mode, inredning, kosmetik och industridesign, lokaltrafik, livsmedel och stadsplanering. Hon driver sitt parisbaserade företag Trend Union och ger bland annat ut trendmagasinen View on Colour och Bloom. Edelkoort skapar trendböcker som används av designers, strateger, kommunikatörer mm, från internationella varumärken världen över. Li Edelkoort är styrelseledamot i Design Academy Eindhoven. Hon driver även det humanitära projektet Heartwear Foundation som stödjer hantverksmässig tillverkning av mode och designprodukter i tredje världen.

Alice Rawsthorn (klicka på bilden för att se filmen)
alice_film

Alice Rawsthorn är ett världsnamn inom design som skribent och författare. Hon skriver för den internationella New York Times. Hon är också en kolumnist för Frieze Magazine. Hennes senaste bok, den kritikerrosade ”Hello World: Where Design Meets Life”, undersöker den förändrade designens roll i våra liv: dåtid, nutid och framtid.

Hon är rutinerad inom juryarbete, då hon är involverad i Turner Prize for contemporary art, Stirling Prize for architecture och British Council’s selection panel för Venedigs arkitektur biennal.

Giulio Cappellini
Giulio Cappellini är grundare och kreativt ansvarig för familjeföretaget och starka designvarumärket – Cappellini. Han har en naturlig förmåga att skapa och förekomma trender, och har bidragit till att skapa kvalitetsstämpeln för italiensk design av idag. Cappellini arbetar med stora namn inom designvärlden. En av Giulios styrkor, förutom sin egen kreativitet, är att se genialitet i hantverket hos unga okända talanger. Han är baserad i Milano, utbildad arkitekt i grunden. En legend i designvärlden, inflytelserik möbelproducent och entusiasmerande föreläsare.

Ross Lovegrove (klicka på bilden för att se filmen)
Ross_film
Ross Lovegrove är industridesigner och visionär. Han inspireras av logik och naturens skönhet och arbetar utifrån en treenighet mellan teknik, materialforskning och organisk form. Han design anses vara en revolutionerande hybrid mellan vetenskaperna och vårt århundrades estetiska uttryck. Han arbetade med varumärken som Sony, Apple, Louis Vuitton, Vitra, Hermes och människor som Jean Nouvel och Phillipe Stark. Hans design har visats i otaliga utställningar runt om i hela världen. Han tar industridesign till dess absoluta topp med sin kunskap, nyfikenhet och sitt mod.

 

Nationell jury

Jakob Lind, ordföranden JakobLind_760x350
Jakob Lind är VD och en av grundarna av kommunikationsbyrån Futurniture. Han jobbar med bl a IKEA, regeringskansliet, Sida och Anticimex. Som kommunikationsstrateg har han ett särskilt intresse för utvecklingen av Sverigebilden utomlands, där svensk mat, svensk miljöteknik och svensk sjukvård får hjälp av design för att stärka sina positioner. Under World Expo i Shanghai 2010 var han kreativt ansvarig för den svenska utställningen. 

Päivi Ernkvist
Päivi Ernkvist är keramiker, skribent och curator. Arbetar för formområdet med offentliga uppdrag. Är lite utav en specialist på att se möjligheter, kombinera och föra området framåt exempelvis med nya utställningsformer. Tidigare projektledare på Statens konstråd och Craft in Dialogue /Iaspis, nu projektledare på Stockholm konst.

Hedvig Hedqvist
Hedvig Hedqvist är inredningsarkitekt, var designchef för KF:s textila ateljé 1967-1974, journalist och författare, arbetade under 25 år på Svenska Dagbladet och har skrivit artiklar om arkitektur och design i flertalet tidskrifter. Under senare år har hon också producerat en rad utställningar i Stockholm, New York, Wien och Berlin om bl.a. Josef Frank och Bruno Mathsson. Exempel på utställningar: Fourteen Swedish Embassies, (2001), Svensk form; internationell design 1900-2002 (2002), Kärlek och kärnfysik om Lise Meitner och Eva von Bahr (2012). Aktuell med ny bok om Bruno Mathsson som kommer ut den 25 juni.

Mathilda Tham
Dr. Mathilda Tham arbetar i ett positivt, kreativt och aktivistiskt gränsland mellan design, framtidsstudier och hållbarhet. Hon la fram sin doktorsavhandling, Lucky People Forecast, vid Goldsmiths, University of London, 2008 och har sedan fortsatt att forska inom områdena framtidsscenarier för nya sätt att relatera till mode, metadesign, och kollaborativa forskningsmetoder. Mathilda Tham är professor i design vid Linnéuniversitetet, och metadesignforskare vid Goldsmiths.

Fredrik Marcus
Fredrik Marcus är en av Sveriges mest rutinerade (och äldsta) webbdesigners och har arbetat med de flesta större svenska företagen. Han är också en internationellt uppskattad föreläsare om bakgrund, nutid och framtid i internets ständigt föränderliga värld. I dag är han creative director på webbföretaget Creuna och också en hängiven – lite oväntad – modebloggare. Hans todays Outfit är ett dagligt projekt som har pågått drygt i tre år och rönt stor uppmärksamhet.

Fredrik Magnusson
Fredrik Magnusson är Design and Experience Director på Ericsson. Tidigare Design Director för Iittala /Fiskars Home i Helsingfors. Mellan 1995-2005 drev han, både affärsmässigt och kreativt, Propeller, ett av Sveriges ledande industridesign- och innovationshus.
Fredrik har en MFA i Industrial Design från Konstfack i Stockholm samt Art Center College of Design, Pasadena, CA. Han har haft uppdrag för kunder som ABB, IKEA, Electrolux, GM, Microsoft, Scania, SKF och Volvo. 
 

Malin Zimm
Forskare och doktor i arkitektur, tillträder i augusti 2014 som utvecklingschef på White arkitekter. Idag verksam som sakkunnig i arkitektur på Arkitektur- och Designcentrum (före detta Arkitekturmuseet) sedan 2010, med ansvar för omvärldsbevakning och ämnesutveckling. Chefredaktör för arkitekturtidskriften Rum 2007-2009, även verksam som skribent, arkitekturkritiker, samt föreläsare och lärare med uppdrag för de svenska design- och arkitekturhögskolorna.

David Carlson
David Carlson arbetar som designstrateg och kreativ ledare.  Han bidrar med kunskap och erbjuder skräddarsydda lösningar till företag som behöver en ompositionering, en revitaliserad strategi eller bara ett mer attraktivt produkt- och tjänsteutbud. David Carlson är författare till Make Design Matter, en guide i pocketformat till bättre och mer meningsfull design. Genom åren har David grundat bl a David Report, Designboost, Carlson Ahnell och David Design.

Claes von Hauswolff
Claes von Hauswolff är Brand Director på VON HAUSWOLFF, utbildad vid LTH i Lund med en magisterexamen från Yale i arkitektur. Han är en av Sveriges ledande experter inom varumärkesutveckling. Som kreativ chef och grundare av Bas Brand Identity, har han arbetat med ett flertal marknadsledande företag, produkter och tjänster, främst inom ¨business 2 consumer¨, som Alcro, ICA, IKEA, Levi’s Strauss & Co,Nike, Stadium. Han är lite utav en expert på att förena design med ambitiösa tillväxt-och lönsamhetsmål.

 

Om juryarbetet

Val av medlemmar till jury är en lång process då de handplockats bland professionella inom designområdet i Sverige. Jurymedlemmarna har unika kompetenser och ska med tränat öga, sakkunskap och engagemang för designområdets bredd och utveckling värdera de inkomna bidragen. En bred designkompetens i jury är en förutsättning för att alla bidrag ska få en rättvis bedömning.

Juryarbetet pågår under närmare tre veckor och inleds med att jurymedlemmarna individuellt går igenom inlämnade bidrag, anmäler jäv och röstar. Därefter begärs de bidrag som går vidare och/eller kräver fysisk bedömning in. Vid det gemensamma rösttillfället har varje jurymedlem tillfälle att argumentera för och ta tillbaka bidrag som tidigare sållats bort. Jury har tystnadsplikt och får inte utanför jury tala om inkomna bidrag.

Det kan förekomma att jurymedlem har någon relation till inlämnade bidrag. Vid jäv är medlem inte tillåten att rösta eller närvara vid bedömning av bidraget. För att säkra att juryn är så neutral som möjligt och att alla bidrag bedöms objektivt tillämpas jävsregeln strikt.

Projektledaren för Design S deltar vid jurybedömningen för att säkra att juryarbetet följer kriterierna men har ingen rösträtt.

Design S jury bedömer de anmälda bidragen i flera omgångar. För att kvalitetssäkra juryns arbete råder en sträng syn på eventuellt jäv. Av samma anledning finns också möjlighet att vid två tillfällen återinföra ett bidrag som tidigare sållats bort för förnyad granskning.


SVENSK FORM | FORM The Swedish Society of Crafts and Design
Svensksundsvägen 13 | Box 204, 101 24 Stockholm | Besöksadress: Svensksundsvägen  13 | 08-463 31 30  | info@svenskform.se