2020-06-22

Beatrice Kortner Henriksson om konsten att bygga med ljus.

Anmälningsperioden för Design S – Swedish Design Awards 2020 pågår för fullt. Ett av priserna som delas ut inom Design S är Fönsterpriset, ett pris som premierar arkitektur med fönsterlösningar som bygger och förbättrar med ljus. Bakom priset står utmärkelsens huvudsponsor Svenska Fönster som är en av Sveriges ledande fönstertillverkare. Möt Svenska Fönsters vd Beatrice Kortner Henriksson som berättar mer om konsten att bygga med ljus och företagets arbete med att uppnå minimal miljöpåverkan.

Beatrice Kortner Henriksson, vd Svenska Fönster

Vad fick Svenska Fönster att gå in som huvudsponsor av Design S – Swedish Design Awards redan 2016?

Det var vår stora passion för dagsljus och hållbarhet. Vi vill skapa ännu större fokus på fönster, dagsljus och design hos dem som sätter agendan för framtidens hus. Att vara huvudsponsor är ett bra sätt att lyfta frågorna om hur människors välmående och prestation påverkas av dagsljus.

Fönster och ljus är viktiga delar i vår gemensamma livsmiljö. Hur jobbar ni som fönstertillverkare för ett hållbart samhälle i stort?

Hela 19 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser, ur ett livscykelperspektiv, kommer enligt Boverket från bygg- och fastighetssektorn. Där ser vi, som föregångare i hållbarhetsfrågor, en stor möjlighet till att förändra byggbranschen till det bättre. I vår produktion använder vi enbart certifierat virke från hållbara skogsbruk, vattenburen ytbehandling, förnybar el och vi jobbar hårt med att reducera avfall och minska utsläpp från transporter. Vi skapar miljövänliga och högkvalitativa fönster som genom sin energieffektivitet minskar vårt behov av uppvärmning för lång tid framöver. Genom att även erbjuda våra kunder möjligheten att göra ännu bättre val för miljön genom att välja Svanenmärkta fönster och vårt klimatsmarta transportalternativ hoppas vi att vi tillsammans ska kunna åstadkomma en stadig minskning av bygg- och fastighetsbranschens klimatavtryck.

Hus med svarta Traryd Fönster
Foto: Jens Ljungdahl
Svenska Fönster i Edsbyn

Hur bygger man egentligen med ljus, har du några konkreta tips?

Det handlar om att placera fönster i rätt storlek och med rätt funktioner i varje rum utifrån vad rummet används till och vad det har för placering i huset. Så några tips är att ha minst 30 procent glas i en fasad, gärna placera fönster lite högre upp eftersom det ger mer ljus i rummen och att välja glas som stänger ute delar av solvärmen där det behövs.

Om Fönsterpriset – konsten att bygga med ljus.
Arkitektur med fönsterlösningar som bygger och förbättrar med ljus. Priset ska premiera en arkitektur med fönsterlösningar som bygger och förbättrar med ljus. Det är utsikten, formen, ljuset, linjerna, värmen och insikten som är den skapande process som uppmuntras. 

I denna kategori väljs 4 nominerade och en vinnare som dessutom får en prischeck på 50 000 SEK.

Stora fönster med utsikt över fjäll
Foto: Jens Ljungdahl