Industridesign

Vinnare!
Cubitus Baby

Varje år föds omkring 450 barn döda i Sverige och ytterligare drygt 100 barn dör kort tid efter födelsen. När föräldrar mister sitt barn så tidigt blir deras möte med barnet också ett avsked. Eftersom en död kropp påverkas snabbare i rumstemperatur placeras barnet av och till i ett kylskåp eller kylrum på sjukhuset. Cubitus Baby är en babylift med inbyggd kylfunktion som ger föräldrarna möjlighet att ha barnet hos sig dygnet runt.

Läs mer

Motivering

Visa arbetsgruppen

Vinnare!
Rolo

Genom att använda en mycket noggrann analys av hur människor sitter på cyklar, i kombination med mycket avancerad komposit- och tillverkningsteknik, har Rolo utvecklat världens bästa ram för landsvägscyklar. Cykelramen är den styvaste på marknaden, och samtidigt den bekvämaste och lättaste. Ingen annan tillverkare har lyckats uppnå dessa egenskaper samtidigt.

Om

Motivering

Visa arbetsgruppen

Strike

År 1844 uppfann svensken Gustaf Erik Pasch det första specialplånet för att tända en ”säkerhetständsticka”. Strike hedrar den svenska uppfinningen med ett intuitivt grafiskt gränssnitt. Pappasken som normalt används för reklambudskap inverterar det typiska scenariot genom att göra framsidan till ett plån. De geometriska mönstren är både dekorativa och funktionella, och uppmuntrar användaren att tända mot området. Kon- trasterande pappersfärger understryker den mörkröda fosforytan. Strike produceras av det danska märket HAY och har formgivits inom ramen för ett program som motsvarar företagets etos att fira vardagen. De flesta tändsticksaskar hamnar i en låda, men Strike har formgivits för att vara påtagligt närvarande i hemmiljön.

Visa arbetsgruppen

BAUX

Processen att göra träullscement är ganska enkel: träfibrer skärs från stockar, blandas med vatten och cement, varefter blandningen formas och torkas i formar. Resultatet är ett material som är miljövänligt, vattenresistent och ljudabsorberande. I Hexagon-konceptet från Form Us With Love, kompletteras materialets praktiska aspekter med design till en enkel men slående produkt som har vunnit stora framgångar.

Läs mer

Visa arbetsgruppen