Möbler & inredning

Vinnare!
Aesop

In Praise of Shadows har utgått från tre referenser: Jun’ichiro Tanizakis filosofi samt
Lars von Triers och Ingmar Bergmans filmer. Tanizakis essä ”Till skuggornas lov”, från vilken de tagit sitt namn, är en viktig referens. I essän utvecklar Tanizaki den traditionella japanska arkitekturen och estetikens essens och de har tagit fasta på den starka traditionen av materialitet, patina och taktilitet. Referenserna till von Trier och Bergman var ett sätt att kommunicera vilken ”Sverigebild” man uppmanades att relatera till.

Läs mer

Motivering

Visa arbetsgruppen

Vinnare!
Airberg

Airberg är namnet på en sittmöbelserie som ger intrycket av att ha fångat in luft i kroppar av filt. Den okonventionella formen har blivit en realitet genom flera års tekniskt utvecklande av dess innanmäte. Utmaningen har varit att skapa en mjuk, följsam och till synes spontan yta, som ändå förhåller sig till ett noggrant och finjusterat mekaniskt system. Det asymmetriska och strukturella filthöljet hålls uppe av ett avancerat och elastiskt system av ribbor och fjädrar.

Läs mer

Motivering

Visa arbetsgruppen

The Skyline Lamp series

Många av Folkforms produkter är baserade på arkitektur och på det grafiska formspråket i byggnader. Denna speciella skyline-lampa är inspirerad av Stockholms betongförorter. Den komplexa formen är gjord av polerad plåt, med tekniker som laserskärning och bockning. Det innebär att lampan inte behöver någon dyr tillverkningsutrustning utan kan produceras i korta serier. Lampan monteras bara med skruvar – det behövs inga svetsfogar.

Läs mer

Visa arbetsgruppen

Orbit

Orbit-möblerna introducerar ett nytt formspråk i modern möbeldesign, ett språk som visar med vilken lätthet friflytande former kan ges praktisk användning. De eleganta asymmetriska formerna skärs ut i stålplåt och bockas på ett genialt sätt till stolar och ett bord. Bordsskivan stiger majestätiskt från en cylindrisk bas och skapar ett generöst överhäng, med proportioner som är perfekt avstämda till Orbit-stolarna. Stolen och den tvåsitsiga bänken är också fast förankrade i cylindriska baser, som låter dem rotera varvet runt. Rörelsefriheten tillåter de sittande att betrakta sina bordsgrannar, eller vrida sig för att få en helt annan vy. Det mångsidiga systemet lämpar sig för miniparker, torg, pausområden, mötesplatser, foajéer, flygplatser och trottoarkaféer.

Visa arbetsgruppen