Nominerade 2020: Textil

Vinnare!
Studio Supersju X Carl Malmsten

Studio Supersju tolkar Carl Malmstens möbler och designfilosofi i väv. Med en gemensam utgångspunkt skapades sju vävar, allt från 3D-väv med fiberoptik till färgeffekter där tvisten på garnet avgör nyansen. Gruppens syfte är att föra vidare teknik- och materialkunskap och kommunicera vävhantverket till allmänheten. 

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering

Huipil

En serie plagg med reflektioner om nationell identitet baserat på studier av mönstertraditioner i Mexiko och Skåne. Ordet huipil kommer från aztekernas språk nahuatl och betyder en kvinnas blus.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering

Margot

En förnyelse av tekniken spetssöm, samt en förening mellan spets och tovad ull, där skirt möter kompakt. Tekniken har återbrukspotential då spillbitar och t ex uttjänta läderprodukter kan användas. 

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering

September

Handtuftad matta i ull och lin, väggutsmyckning och ljudabsorbent. Grunden kommer från de sex olika vävtekniker som designern Gunilla Lagerhem Ullberg tog fram under sina år som kreativ ledare på Kasthall. Resultatet är ett kamouflagemönster i storformat med variationer i höjd och struktur, inspirerade av lövskogens skiftningar och former.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering