Nominerade KONSTHANTVERK & HANTVERK

utan versaler utan punkt
Installation av små objekt, som är möjliga att bära med sig runt halsen, i fickan, i handen, på tröjan. Meningen med arbetet ligger i utforskandet av de regler vi omges av i vår vardag och som vi lever efter, till exempel alfabetet, pengar, mått, siffror.

Material: Trä, sågat och ibland infärgat
Konstnär: Kajsa Lindberg

En Ding Ding Värld
Keramisk tradition av föreställande och imiterande formgivning. Konstnären undersöker keramikens förmåga att vara bruksföremål, berättelse och material på en och samma gång.

Material: Bruksföremål i keramik
Keramiker och konstnär: August Sörenson

Project Precious Trash
Filmen är en del i Project Precious Trash som är ett projekt om kläder och konsumtion. Med ett ben förankrat i hantverket och folkkonsten och ett stadigt fast i konsumtionskritikens mylla bygger Johanna Törnqvist inte bara ihop tradition och samtid, utan sätter också fingret på värderingen av vår tids material. Hon flirtar med folkdräkten och dess historia men går samtidigt emot den i ett gränsland mellan konsthantverk, slöjd, mode och konst. Johanna Törnqvist hittar i sitt arbete guldkornen i återbruket, i materialet som blivit över. Med hantverksskickligt utförande förvandlar hon det till något förädlat och vackert, ofta med eftertanke.

Textilkonstnär: Johanna Törnqvist
Film: Tomas Björkdal
Foto: Fredrik Sederholm
Text: Frida Arnqvist Engström

R-Kaid-R (Arcader)
Hultén förenar popkultur och hightech med omsorgsfullt och långsamt traditionellt hantverk. Han använder sig av material med lång livslängd, i kontrast till den slit-och-släng-kultur och överkonsumtion som annars ofta förknippas med datorspel, elektronik och leksaker. Med denna portabla spelkonsol hyllar formgivaren arkadåldern och placerar den på en piedestal bland konst och finkultur.

Material: Trä, mässing, plast, elektronik
Utrustning: LCD-skärm, 8-vägs joystick, processor, batteri
Övrigt: Plats för 10 000 spel
Konstnär: Love Hultén


SVENSK FORM | FORM The Swedish Society of Crafts and Design
Svensksundsvägen 13 | Box 204, 101 24 Stockholm | Besöksadress: Svensksundsvägen  13 | 08-463 31 30  | info@svenskform.se