Konsthantverk & hantverk

Vinnare!
Project precious trash

Med ett ben förankrat i hantverket och folkkonsten och ett stadigt fast i konsumtionskritikens mylla bygger Johanna Törnqvist inte bara ihop tradition och samtid, utan sätter också fingret på värderingen av vår tids material. Hon flirtar med folkdräkten och dess historia men går samtidigt emot den i ett gränsland mellan konsthantverk, slöjd, mode och konst. Johanna Törnqvist hittar i sitt arbete guldkornen i återbruket, i materialet som blivit över. Med hantverksskickligt utförande förvandlar hon det till något förädlat och vackert, ofta med eftertanke.

I Project Precious Trash tar hon steget till att ingå i den samtida diskussionen om vad vi använder oss av och hur vi ser på våra tillgångar. Även om konsthantverket tidigare utgått från ursprungsmaterialet; ullen, leran, träet, är det främst något annat samtidsmänniskan i dag har en aldrig sinande tillgång till – skräp. I Project Precious Trash väcker Johanna Törnqvist tankar om konsumtion och hållbarhet och skapar på sitt skarpsynta sätt en för många provocerande kontrast mellan skräpets förgänglighet, sömnadsprecisionen och hantverkets beständighet.

Motivering

Visa arbetsgruppen

Vinnare!
utan versaler utan punkt

”I mitt arbete utforskar jag de regler vi omges av i vår vardag. Installationen består av många små objekt som är möjliga att bära med sig runt halsen, i fickan, i handen, på tröjan. Jag gör installationer av små objekt, som klarar sig själva men samtidigt är en viktig del av en helhet. Objekten har oftast ett grafiskt, tydligt och symbolladdat uttryck. Tillsammans följer de en tidslinje, med förgreningar åt olika håll. I mitt arbete utforskar jag de regler vi omges av i vår vardag och som vi lever efter, till exempel alfabetet, pengar, mått, siffror.

Material: Trä – sågat och ibland infärgat

Läs mer

Motivering

Konstnär

En Ding Ding Värld

August Sörenson: ”Jag arbetar i en keramisk tradition av föreställande och imiterande formgivning och fascineras av keramikens förmåga att vara bruksföremål, berättelse och material på en och samma gång. I utställningen En Ding Ding Värld visade jag bruksföremål formgivna och producerade av mig mellan 2006 och 2016 i min ateljé i Gustavsberg, Värmdö. Jag arbetar i en keramisk tradition av föreställande och imiterande formgivning och fascineras av keramikens förmåga att vara bruksföremål, berättelse och material på en och samma gång. Utställningens titel anspelar på det absurda i dessa möten och den mänskliga förmågan att tolka och förstå med humorns hjälp.”

Material: Bruksföremål i keramik

Keramiker & konstnär

R-Kaid-R (arcader)

Det finns en evig skönhet i det enkla, men det enkla kan också dölja brist på innehåll och mening. Love Hultén fyller sina stilrena verk med ett levande och magiskt innehåll som fascinerade honom som liten. Hultén arbetar med elektronik i dess minsta beståndsdelar och med material som utan regelbundet underhåll och daglig vård utvecklar patina. Därmed förlänger han livslängden på apparater som annars är själva essensen av slit-och-släng. Allt produceras, monteras och utsmyckas i Hulténs småskaliga verkstad i Göteborg.

Material: Trä, mässing, plast, elektronik
Utrustning: LCD-skärm, 8-vägs joystick, processor, batteri. Plats för 10 000 spel

Läs mer

Konstnär