Svenska Fönsterpriset

Vinnare!
Lundnäs

Lundnäs är arkitektens eget sommarhus i Hälsingland, byggt i ruinerna av en granitgrund till en kakelugnsfabrik från sekelskiftet. Tack vare det avskilda läget är det möjligt att ha glasväggar på tre sidor av huset, vilket gör att man från det stora vardagsrummet och köket är helt omsluten av den omgivande naturen. Granitväggarna i den bakre delen av ruinen har byggts på med tegel som hittats i marken och återvunnits. Här ligger sovrum, badrum och teknik.

Läs mer

Motivering

Visa arbetsgruppen

Skandiascenen Cirkus

Den klassiska byggnaden från 1892 har fått en modern tillbyggnad. Skandiascenen är delvis insprängd i Skansenberget och rymmer en scen och en salong med 800 sittplatser samt nya foajéutrymmen. Den största utmaningen var att rita en tillbyggnad på en extremt begränsad tomt. Lösningen blev att vi ritade en stor del av huset under mark och skapade foajéer i två plan.

Tillbyggnaden är medvetet gestaltad med en avvikande form. Idén var att skapa ett självständigt uttryck och att det tydligt syns vilken byggnad som tillhör vilken tid. Fasaden av rostfritt stål är monterad i ett fiskfjällsliknande mönster. Den mjukt böjda metallfasaden tillsammans med höga böjda glaspartier ger en dynamik och en känsla av rörelse när man passerar Hazeliusbacken. Kontrasten är skarp mellan den nya byggnadens runda metallfasad och den gamla kulturhistoriska huvudbyggnaden i puts och tegel.

Läs mer

Visa arbetsgruppen