Nominerade 2023: Industridesign och produktdesign B2B/B2C

Bod
(Kosta Boda) – B2C

Kosta Bodas nya produkt Bod är ett samarbete med de båda formgivarna tillika bröder­na Matti och Simon Klenell. Bod är en lekfull hyllning till glashantverkets möjligheter. Två var för sig välkända former, sammansmälta till ett föremål med ett helt eget och unikt uttryck, avsett för att vara länge. De korkförsedda, asymmetriska flaskorna på fot är även en blinkning till Kosta Bodas anrika produktion av vinglas.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering

KL+
(Almedalsgolv) – B2B

Genom samarbete och innovation skapar Almedalsgolv tillsammans med designerduon Sara Szy­ber och Marc Hoogendijk framtidens hållbara golv. Överblivet trä som idag går till energiåtervinning ges nytt liv i form av det massiva trägolvet KL+. En cirkulär produkt på flera plan som tar tillvara material från produktion av massivträhus. Med KL+ förädlas träet och koldioxiden kan bindas upp i ytterligare minst 50 år i form av vackra massiva trägolv.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering

Luna
(Harvest Moon) – B2C

Luna är en vattenfri komposttoalett med en innovativ lösning för återvinning av mänsklig avföring. Genom att integrera Bokashi-kompostering och en urinpump förvandlas avföring på smidigt sätt till organisk jord och gödningsmedel. En mjuk och varm sits i trä, elektroniskt styrd lucka, automatiskt roterande behållare och beröringsfri avföringshantering gör det lätt för även de mest känsliga att bli fullt cirkulära.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering

Zparq Z10
(Zparq) – B2C

Zparq Z10 är en elektrisk utombordsmotor designad att vara hållbar över hela värdekedjan. Den är helt fri från avgaser och CO2-utsläpp, och minskar råvaruåtgång och klimatavtryck i produktion med över 50% jämfört med motsvarande elektriska marinmotorer och förbränningsmotorer. Inga utsläpp, inget buller, inget underhåll. Med låg vikt, användarvänlig design och själva motorn placerad under vattenytan attraherar Zparq Z10 ett bredare segment och en ny generation av båtförare.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering

Åik :work
(CAKE) – B2B

CAKE är ett svenskt företag som designar, utvecklar och tillverkar elektriska fordon. Åik är framtidens elcykel, ett lätt och smidigt fordon med mycket styrka. Med en stark motor som erbjuder 100 Nm och en kapacitet att lasta upp till 200kg är Åik unik på marknaden. Med hjälp av Åiken kan nu bland annat hantverkare använda fordonet i storstäder, istället för att köra bil. De slipper då köer, parkerings- och tullavgifter och bensin – så klart ett bättre alternativ för vår miljö.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering