Nominerade 2023: Ljus och belysning

Gubbängens fördelningsstation
(Sweco)

Gubbängens nya fördelningsstation är en del av kraftnätets utökade kapacitet när Stockholms söderort byggs ut. I nära samarbete mellan arkitekt och ljusdesigner har byggnadens perforera­de fasad utformats med en stark intention för såväl social och ekonomisk hållbarhet som skönhetsvärde och stadsbyggnadskvalitet. Fasa­dernas glödande karaktär gör det lättare att orientera sig i området, där byggnaden utgör ett förtroendeingivande och trygghetsskapande inslag.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering

Lightbone Floor Lamp
(Oblure)

Dekorativ golvlampa i massivt ekträ från designduon Färg & Blanche med inspiration från deras resa till Ja­pan och dess bambuskogar. Lightbone kommer i naturek och med linoljebetsade färgerna svart ek, rökt ek och koboltblå. Lam­pan tänds och dimras enkelt med fingertoppen i en roterande rörelse på en mässingsplatta nedsänkt på toppen av översta röret.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering

Sirkka
(Mimmi Blomqvist)

Lampan Sirkka är designad av Mimmi Blomqvist för Svenskt Tenn, formgiven med influenser från hennes finska arv och barndom. Ett glänsande smycke att hänga i taket, handgjord i opalglas och mässing. Miljön, människorna och material har varit centralt i processen och hon har lagt mycket vikt i att samarbeta med lokala hantverkare för att bidra till att hålla Sveriges hantverkskunnande vid liv samt att förmedla en produkt med kvalitet i varje led som håller i generationer.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering