Nominerade 2023: Textil

Draperi till Sara kulturhus
(Viktoria Melinder)

I Trappscenen på Sara kulturhus hänger ett handvävt draperi i Västerbottensdräll. Ett draperi i gråbrun ull med en skimrande mönsterslinga i svart lin. Aningen vemodigt, stiligt, lite rått. Det viskar med Västerbotten, med kulturarv och samtid. Draperiet är handvävt av fem vävstu­gor, ca 55 vävare, under pandemin i Skellefteå kommun, med formgivning och projektledning av Viktoria Melinder. Hälften av ullgarnet kommer från den lokala fårgården Kräkångers Ekogård.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering

From Waste to Wonder
(Beskow von Post)

Under 2022 fick Beskow von Post ta emot fem ton kasserade arbetsplagg från Elis Textilservice. Avlagda byxor blev sedan nya upcyclade jackor till säljarna hos Elis – en unisex overshirt, praktisk och tidlös, mitt i tiden. Jackan är en naturlig ingång för säljarna att prata om företagets hållbarhetsarbete. Varje jacka är gjord av ca fem par arbetsbyxor som annars skulle kasseras.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering

Horizon
(Yuriy Zimenko / Vandra Rugs)

Horizon är en handvävd matta skapad av Yuriy Zimenko, ukrainsk arkitekt bosatt i Kiev. Den är vävd med en kombination av plattväv och handtuftning och gjord av ullgarn och linnevarp. Inspirerad av formella grafiska element som linjer, färgade fläckar och fasta konfigurationer har Zimenko skapat mönster på ull som inte bara kompletterar inredningen utan också genomsyrar rummet med en lugnande meditativ rytm – en energi som förkroppsligas i alla hans verk.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering