Nominerade 2023: Möbler

Gemla Open
(Samuel Wilkinson / Gemla)

Inspirationen till produkten kommer ur Gemlas historia som Nordens största producent av ten­nisracket i trä. Denna erfarenhet i kombination av mer än 100 års erfarenhet att böja massivt trä med ånga skapade förutsättningarna till fåtöljen. Massivt ångböjt trä är en av de mest materialsnåla tekniker man kan tänka sig. Lite spill och en enormt stark och spänstig komponent. Gemla Open har en 3 meter lång stav i ask som med handkraft formats till en hel rygg.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering

Max
(Johan Ansander / Blå Station)

Inbjudande bred och stadigt förankrad, stolen Max är lika lekfullt uttrycksfull som Johan Ansanders förlaga Maximus. Istället för massiv ask bjuds nu generös sittkomfort i en stoppmöbel med precist bomberade ytor. De exakta sömmarna ger en antydan till leende i en fåtölj som tycks besitta ett alldeles eget liv. Lämna en eller flera Max på egen hand, och rummet ser ut att vara fullt av liv ändå.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering

Viaduct
(Anki Gneib / Nola)

Bänken Viaduct, designad av Anki Gneib, har former inspirerade av romerska akvedukter och viadukter. Bänken består av sektioner som tillsammans bygger upp en stark arkitektonisk närvaro med sina karaktäristiska valv. Den har ett starkt visuellt och samtidigt vilsamt uttryck. Träbänken är tillverkad i tvärlaminerat virke, med enbart restprodukter från byggnadsindustrin (spillmaterialet från CLT-paneler för fönster och dörrar).

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering