Aluminiumpriset

Svenskt Aluminium står bakom Aluminiumpriset, där en vinnare får ett S och en prischeck på 10 000 SEK. Läs mer om Svenskt Aluminium här

Vinnare!
Humanistiska Teatern
– aluminium facade as public art

Byggnad för humaniora vid Uppsala universitet där fasaden utgör en fond för offentlig konst. Perforerade aluminiumkassetter används som fasadskärm, kassetterna belyses inifrån nattetid och släpper in ljus på vissa ställen dagtid. Fasaden har försetts med ett grafiskt motiv skapat av konstnären Ann Lislegaard, den konstnärliga processen och byggprocessen har gjorts parallellt för att båda ska bidra till byggnadens behov och det önskade uttrycket i fasaden.

Motivering

Visa arbetsgruppen

Hexagonal Home

Förslag på tillfällig boendelösning i hexagonal form av 100% återvunnet aluminium, framtagen för att bemöta behoven i ett flyktingläger. Bygglösningen är flexibel och modulär och kan anpassas utefter en tillfälligt växande grupp.

Visa arbetsgruppen

Firemill

En snabbsläckare designad för att alltid finnas inom räckhåll för att förhindra farlig brandutveckling. Firemill drivs av kolsyrepatroner, ett unikt släckmedel som i sig inte gör någon skada. Skalet är gjort av mattlackerat aluminium med detaljer i polyeten och läder.

Visa arbetsgruppen

Waterloo

Soffa med vändbart ryggstöd och flexibel sittriktning, med inspiration från äldre tågvagnar. Träbalkar utgör sits och rygg, ergonomiskt tänkta och med vinklar för avrinning. Gavlarna i återvunnet aluminium framhäver ryggstödets roterande rörelse.

Visa arbetsgruppen