Hedersomnämnande 2014

Cubitus Baby
Hedersomnämnande juryn

Motivering: Produkten visar att design inte värjer sig för svåra frågor. Situationsdesign när den är som bäst. Skapar närhet och omsorg i den mest obeskrivbara av stunder. Med stor förståelse för behovet av integritet och praktiska behov i den svåraste sorgen, utgör produkten en tyst följeslagare under den tid den behövs. Den absoluta neutraliteten i formgivningen lovordas.

Om

Visa arbetsgruppen

Refugee Housing Unit
Hedersomnämnande Alice Rawsthorn

Motivering: Insikten om att de människor som mer än några andra behöver smart design, de fattigaste 90 procenten av världens befolkning, genom hela historien har nekats den, liksom ambitionen att ändra på den saken är en av de viktigaste utvecklingsriktningarna inom design under det senaste decenniet. Refugee Housing Unit är ett ovanligt känsligt och intelligent svar som inte bara erbjuder välbehövligt skydd för människor i desperata omständigheter, utan dessutom en robust och trivsam bostad att leva i, kanske under flera år, innan de flyttar vidare till en permanent bostad. Hittills har responsen varit mycket positiv – ovanligt i denna intensivt politiskt färgade del av den ekonomiska utvecklingen. Förhoppningsvis kommer projektets framgång att uppmuntra andra företag och institutioner att gå in för humanitär design med samma genomtänkta ambition.

Om

Visa arbetsgruppen

Airberg
Hedersomnämnande Li Edelkoort

Motivering: Jag väljer det monumentala Airberg-projektet som det bästa exemplet på nutida svensk design eftersom det förenar komfort, textur och känsla – och skänker värme åt sin ägare.De estetiskt tilltalande mjuka kurvorna hos de sluttande objekten är skapade för landskapsinteriörer, en av de största och nyaste rörelserna inom design för framtiden, en rörelse som för in det robusta utomhuslandskapet i våra interiörer.

Om

Visa arbetsgruppen

Tind
Hedersomnämnande Ross Lovegrove

Motivering: Jag blev omedelbart slagen av Tinds synergi av teknik, skala och miljömässig harmoni. Jag beundrar den arkitektoniska intelligensen, de rena och Miesianska linjerna med en så direkt användning av material i förhållande till strukturens underbara geometri. Jag tror visserligen på den känslomässiga betydelsen av form, men väger också in samspelet av form, kostnad och funktion … det är vackert hur lösningen lämnar åt naturen att spela denna emotionella rollen, precis som i Farnsworth House, och jag skulle gärna äga ett.

Om

Visa arbetsgruppen

Treehotel
Hedersomnämnande Giulio Cappellini

Motivering: En magisk plats som återspeglar den nordeuropeiska kulturen och inställningen till livet. I detta hotell får du känna dig fri och du kan ha en fantastisk upplevelse inom ramen för naturmiljön. Jag vill vara där.

Om

Visa arbetsgruppen