Om årets prissatyett

2018 års prisstatyett i sandgjutet och polerat aluminium har producerats av Swerea SWECAST.

Swerea SWECAST levererar forskning, tekniska uppdrag och utbildning till kunder inom tillverkningsindustrin. Spetskompetensen finns inom gjutna material, till exem- pel järn, stål och lättmetaller, samt inom produkt- och processutveckling.

Swerea SWECAST

Swerea SWECAST vill hjälpa svensk tillverkningsindustri att utveckla och använda smarta och kostnadseffektiva gjutna komponenter i sina produkter.

Genom att ge sina kunder tillgång till sin erfarenhet och sina välutrustade laboratorier bidrar de både till ökad konkurrens- kraft och kompetens när det gäller innovationer inom gjutmaterial.

Jörgen Jernkrook som gjutit S:en berättar om årets material:

“Gjutet aluminium är ett mångsidigt och användbart material. Jämfört med stål och järn är det både lättare och mer korrosionsbeständigt. Dessutom är S:en tillverkade av hundra procent återvunnet aluminium.”

Tillverkningen av sandformar och kärnor genom additiv till- verkning är en vidareutveckling av gjuteritekniken och något som Andreas Lindberg Pruth är särskilt stolt över: “Efter att min kollega Sargon Jidah designat gjutformarna virtuellt efter en CAD-modell skapade jag formarna i 3D-skrivaren av kvartsand och ett kallhärdande bindemedel.”

Formarna fylldes sedan med smält aluminium och efter någon timmes kylning kunde de gjutna S:en plockas fram. Slutligen frästes ytan av SMD Design och polerades av Dörarps Slip- & Polér, för att få den speciella lyster som karakteriserar aluminiummetallen.