Nominerade 2010

Botanic 

Vävt vinylgolv med miljötänk, för offentliga miljöer.

Motivering: Vävt vinylgolv som förenar form med funktion och hållbart miljötänkande. Nästan allt spill återanvänds och mattan är först i världen med en mjukgörare som baseras på förnyelsebara råvaror från växtriket. Ett bra steg mot ett hållbarare samhälle och en lönsam designindustri.

Uppdragsgivare / Bolon
Design / Bolon

Carat

Ljusstake i kristall.

Motivering: Med Carat lyckas Orrefors ta den ”slipade” kristallen in i 2010-talet och nå en ny och yngre målgrupp. En avancerad serietillverkad produkt, som väcker samtal om design och estetik. Carat kan bli en ny designklassiker.

Uppdragsgivare / Orrefors
Design / Lena Bergström

Dagg Stubbe Kotte

Vasserie med vaser i tre olika storlekar och färger.

Motivering: Glaspjäser med stark integritet vis à vis glasbranschens traditionella kontext. Samtidigt passar dessa objekt kongenialt in i uppdragsgivarens klassiska sortiment. Intrikat teknik i kombination med maxformat skapar ett nytt uttryck.

Uppdragsgivare / Svenskt Tenn
Design / Carina Seth-Andersson

daylight entrance 

Installation som skapar en illusion av ett naturligt solljus.

Motivering: En studie i artificiell naturlighet, i spänningsfältet mellan ljus och materialitet. En något komplicerad lösning för att skapa dagsljus. Men poesin och wow-effekten bör kunna leda vidare och åstadkomma fler imaginära solkatter i dunkla miljöer.

Uppdragsgivare / Vasakronan AB
Design / Daniel Rybakken

Doro PhoneEasy 410gsm

Mobiltelefon utformad för seniorer.

Motivering: Inbjudande design som underlättar användning av mobiltelefoni för en stor och växande användargrupp. Estetiken är lika inkluderande som den praktiska funktionen. Bra färgkontrast och stora separerade tangenter med de nödvändigaste funktionerna för målgruppen – världens åldrande befolkning.

Uppdragsgivare / Doro
Design / Ergonomidesign

Ecopack 

Batteriförpackning som löser problemet med batterisortering i hemmen.

Motivering: Ecopack är en pedagogisk och föredömligt enkel designlösning på ett allmänt problem – batterisortering i hemmen. Förpackningen förvandlas gradvis till insamlingsbox. Det vardagliga miljöarbetet förenklas. Om Ecopack används av flera batteriproducenter och görs till standard för branschen kan den bli en massprodukt.

Uppdragsgivare / Insitus
Design / Matilda Ripenberg

Four Season 

Åretruntparasoll som ger skydd mot sol, regn och snö.

Motivering: Design utan prut som tar plats i hjärtat. Färg för grå stadsmiljöer som åstadkommer soltankar på vintern, skuggor i sommarvärmen. En subjektivt buren tanke om kontraster i staden och glädjen över det personliga uttrycket.

Uppdragsgivare / Nola
Design / Thomas Bernstrand

Gaudi 

Nedpendlad belysningsarmatur inspirerad av klassiska arkitektoniska principer.

Motivering: Elmatningen genom själva upphängningswiren får denna cirkulära led-armatur att ”sväva” och skapa kosmisk rymdkänsla i många typer av rum. Lika bra i offentlig som privat miljö – Gaudi ger varje möte en gloria.

Uppdragsgivare / Fagerhults Belysning
Design / Claesson Koivisto Rune

GP1 BioCork cykelhandtag 

Cykelhandtag i kork för att motverka smärta och domningar i händerna.

Motivering: Räddar händerna från blåsor och domningar under skumpiga cykelturer. Hantverksbaserad hitech-design kring en kärna av mjuk kork. Industridesign när den är som lättast att ta till sig och glädjas över.

Uppdragsgivare / RTI Sports
Design / Ergonomidesign

The Gramophone speakers 

Hifi högtalare, handgjord av kolfiber och rostfritt stål.

Motivering: Genuin lyx i kurvig kolfiber utifrån den otidsenliga ambitionen att skapa den vackraste högtalaren i världen och med den bästa teknik som går att åstadkomma utan tanke på kostnaderna. Resultatet har blivit oväntat roligt och intressant: en modern antikvitet.

Uppdragsgivare / Aesthesis
Design / Ergonomidesign

The Harry Stool 

Träpall i två delar sammanfogade med träkilar.

Motivering: En genialiskt enkel och annorlunda pall. Fiffig konstruktion i böjträ och låsande träkilar. Sittharmoni.

Uppdragsgivare / Massproductions
Design / Chris Martin

Intellivent 

Badrumsfläkt med nya designlösningar.

Motivering: Intellivent löser många problem. Resultatet inkluderar, förutom form, material och gränssnitt, tyst drift – ett begärligt trumfkort för en fläkt i hemmet. Fläkten kan dessutom anpassas till badrummets färgpalett. Det konkurrenskraftiga priset gör den extra attraktiv och har kraftigt bidragit till Fresh ABs lönsamhet.

Uppdragsgivare / Fresh AB
Design / Yellon AB & Martin Sallander

LoFric Sense 

Urinkateter för att passa kvinnors livsstil, utan att kompromissa med funktion och säkerhet.

Motivering: En urinkateter som förvandlat något som är fortfarande lite främmande och tabu till att bli något värdigare, mänskligare och enklare. LoFric Sense avdramatiserar problemet genom att formen och funktionen passar kvinnors liv. Den ser snarare ut som en hygienartikel än ett medicinskt instrument. En användarcentrerad och viktig produkt som förbättrar livskvaliteten i det tysta.

Uppdragsgivare / Astra Tech
Design / No Picnic

Metoden DMO 

Metod för utveckling av hållbara offentliga miljöer som vänder sig till beställare av designtjänster.

Motivering: DMO – Design med Omtanke – vänder sig till beställare av designtjänster och syftar till att främja hållbarheten när offentliga miljöer ska utvecklas. Metoden bygger på empati och förenar frågor om etik, ekologi, ekonomi och estetik. Den fungerar som ett stöd i komplexa inlärnings- och förändringsprocesser med flera intressenter. DMO lär oss tänka förändring.

Uppdragsgivare / Västra Götalandsregionen & Kommunalförbunden i Fyrbodal, Sjuhärad & Skaraborg
Design / Design med Omtanke

Ogle 

Lampa som kombinerar riktad belysning med pendlad.

Motivering: Riktad eller pendelbelysning? Ogle är svaret. Det runda klotet kan enkelt vridas i alla riktningar och åstadkomma ljus där det bäst behövs. Ogle innehåller en miljöanpassad LED-lampa med låg energiförbrukning. Ogle fungerar lika bra som spot eller bredstrålande, som ensam eller i kluster. En lampa för alla riktningar och inriktningar.

Uppdragsgivare / Ateljé Lyktan
Design / Form Us With Love

OPPO 

Snurrfåtöljer med mjuk skulptural form.

Motivering: Oppo ”befolkar” rummen, är lika spännande som unikt objekt eller som en grupp. Låg sitthöjd och klädsel i lättsmutsat tyg kan vara en nackdel i ett offentligt rum, men bekvämligheten övertygar. En ”levande” och uttrycksfull form som fungerar lika bra utomhus i betong som inomhus i filt eller läder.

Uppdragsgivare / Blå Station
Design / Stefan Borselius

Segelbåten FINESSE 26 

Segelbåt med fokus på användbarhet, miljö och kvalitet.

Motivering: Finesse seglar säkert. Ett vackert skrov ochen välbyggd undervattenskropp förenar goda seglingsegenskaper också i de grundaste vikar. Innovativa och funktionella detaljer märks i både den stora, inbjudande sittbrunnen och den varmt välkomnande ruffen. Koncept, utförande och kvalitet attraherar både barnfamiljer och rutinerade seglare.

Uppdragsgivare / Sven Hellström Design
Design / Sven Hellström Design

SWE-DISH CCT120
Drive-away 

Fordonsmonterad sattelitlänk för HD transmission.

Motivering: Ett av nyhetsbranschens krav är att vara snabbast på plats. Swe-dish är världens snabbaste fordonsburna upplänk för HD transmission via satellit.
En elegant lösning för en kräsen marknad som ständigt vässar sin lönsamhet. Aerodynamisk och enkel att montera på ett fordon. En lättanvänd produkt med hög och robust kvalitet.

Uppdragsgivare / Rockwell Collins
Design / Reload Design

The Tio Collection 

Möbelserie i metall för inom- och utomhusbruk.

Motivering: En serie bord och stolar i grafiskt enkla linjer. Nyskapande form utan stora åthävor. Befriande ärliga i tanke, materialanvändning och funktion. Möblerna visar miljöhänsyn genom den resurseffektiva ståltrådskonstruktionen. Staplingsbarheten spar utrymme.

Uppdragsgivare / Massproductions
Design / Chris Martin

Verdandi 

Elektrisk chopper för tjejer, ett framtidsprojekt.

Motivering: Eldriven motorcykel – befriad från alla schabloner – utarbetad för kvinnors kroppar och önskemål. Att förvandla ett traditionellt manligt fordon så här förnyar diskussionen om design och kön. Liknande designinsatser skulle kunna tillämpas i många slags produkter. Sådana könsbyten vill vi se mer av.

Uppdragsgivare / Semcon
Design / Semcon Design

WAVE 

WAVE är inte en hammock, inte en hängmatta, inte en solsäng, inte ett parasoll, det är ett konstföremål som förenar bruksvärde med skönhet och elegans.

Motivering: Lyxprodukt för en hämningslös publik. Ett lågmält uppror mot den svenska smaken och traditionen. En designfantasi för en softarpublik. Vacker vingform med eggande funktion.

Uppdragsgivare / Far & Flyg
Design / Far & Flyg