Vinnare 2020: Arkitektur

Fisksätra Folkets Hus

Tillfällig byggnad inspirerad av tältstruktur. Fasaden är iklädd sinuskorrigerad ärgfärgad plåt och ett 30 meter långt ögonformat takfönster ger den centrala samlingslokalen ett stort inflöde av naturligt ljus. Byggnaden är den första som uppförs i Fisksätra på denna sida millenieskiftet och blir en tillfällig samlingsplats under ett längre stadsplaneringsprojekt i området..

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering
Tillfällig arkitektur visar vägen. Fisksätra Folkets hus är först ut i en efterlängtad stadsomvandling med ny skola, bostäder och service. Byggnaden bär en air av festivitas som påminner om koppartälten i våra slottsparker. Fisksätra Folkets hus bjuder in till en fin mötesplats som med lättsam hand kopplar inne och ute. Ett förebildligt bygge och en värdig vinnare.


Vinnare 2020: Digitala produkter & tjänster

Afripedia

En kurerad söktjänst som samlar afrikanska kreatörer inom film, mode och design över hela världen. Afripedia vill utmana stereotyper om afrikanskt skapande och bredda representationen i en homogen kultur- och mediabransch.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering
Med en stark vision som är förankrad i design, kommunikation och funktion lyckas Afripedia ge utrymme åt berättelser, perspektiv och kreatörer som sällan syns i de större sammanhangen. Enkelheten skapar en inkluderande design som är funktionell och användarvänlig på en global nivå. Ett bidrag med stor potential att göra skillnad för en nödvändig förflyttning av den kreativa branschen.


Vinnare 2020: Grafisk design

Fading stories

Visuell identitet till en interaktiv utställning om Förintelsens sista överlevande. Varje överlevande representeras av en typografisk affisch med delar av dennes vittnesmål, den tillhörande appen kan sen via en QR-kod låsa upp hela historien. Förintelsens historia får inte bli en gråzon utan måste berättas som den svartvita berättelse den är, den visuella identiteten bygger därför på kraftiga kontraster i svart och vitt, och kopplingar mellan dåtidens och nutidens formspråk.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering
Projektet är utfört med ett modigt typografiskt avskalat angreppssätt, som trots sin skenbara enkelhet lyckas med att bära fram detta tema med både estetik och relevans. Det interaktiva momentet skapar en sinnrik dramaturgi som effektivt tvingar läsaren till djupare reflektion av textens innehåll.


Vinnare 2020: Hållbar utveckling

Ösa

Eldriven motorcykel med löstagbart batteri och modulär design, gjord huvudsakligen i aluminium. Delarna är märkta utifrån kvalité på materialet, för att undvika blandning vid nedsmältning och återvinning. Kan köras både i stadsmiljö och i terräng med respekt för omgivningarna tack vare dess låga ljudnivå.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering

Ösas modulära produktarkitektur visar hur funktionalistisk ingenjörskonst, optimerade materialval, hög servicebarhet och återvinningsbarhet kan förenas med stor omsorg om detaljer och användarglädje. Genom en design som från grunden låter sig anpassas till en mångfald av brukare och användningsområden utmanar Ösa etablerade normer i produktsegmentet både funktionellt och visuellt. Med Ösa tillämpar CAKE design som ett verktyg för att främja en mer funktionell stadsmiljö genom att identifiera människors behov av mobilitet som en knäckfråga för en hållbar stad. CAKE premieras även för modet att ta ett så stort steg från sitt tidigare produktsegment – något fler industrier borde inspireras av.


Vinnare 2020: Industri- och produktdesign B2B

Ösa

En eldriven stadsmotorcykel med möjliga påbyggnader utifrån användningsområde. Hållbart designad huvudsakligen i återvinningsbar aluminium. Kan köras både i stadsmiljö och terräng med respekt för omgivningarna tack vare en låg ljudnivå.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering
Juryn ser stora möjligheter i det modulära system som Ösa erbjuder. Att lätt kunna utforma sitt fordon efter behov, transportera sig själv och sin utrustning med låg miljöpåverkan samt kunna driva eller ladda maskiner med hjälp av batteriet, upplever vi som potentiellt banbrytande kvalitéer för yrkesutövare. Ösas formspråk signalerar tydligt sin funktionalitet, men utmanar samtidigt normer inom transportdesign. CAKE öppnar upp sitt varumärke mot nya sektorer och underlättar där den gröna omställningen, vilket motiverar juryns val till priset i B2B-kategorin.


Vinnare 2020: Industri- och produktdesign B2C

Cowboy E-Bike

E-cykel designad för den urbana miljön, lättviktig och med avtagbart batteri, remdrift och uppdaterad användarteknik via en app. Appen fungerar som en instrumentbräda med GPS, upplåsning och direktlänk till kundsupport.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering
I en bransch där elcyklar ofta baseras på befintliga cykelmodeller ser juryn här istället en elcykel som är utformad från grunden – för att vara just en elcykel. Remdriften ger en helt tyst färd, vilket är en oväntat positiv upplevelse. Detta i samspel med det friktionsfria användandet av appen ger en stark känsla av genomtänkt, holistisk design. Ett sympatiskt projekt där hög byggkvalitet och diskret formgivning ger förutsättningar för en elcykel med lång livslängd.


Vinnare 2020: Inredningsarkitektur

Selma Lagerlöfs center

Stadsdelshus med rum för kultur som samlar bibliotek, kulturskola, aktiviteter och administrativ verksamhet. Flexibla ytor som anpassas utifrån aktiviteterna. Byggt med stort fokus på återbruk både materialmässigt och möbelmässigt.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering
Den återvunna inredningen på Selma Lagerlöfs center är mer än en interiör i en byggnad. Den förkroppsligar cirkulära materialflöden genom ett konsekvent och kreativt omtänk, och visar hur välkomnande och attraktiva interiörer och miljöer kan åstadkommas med 92 % återbruk – ett konststycke idag. Med en färgtonalitet som vågar ta plats, knyts variationerna samman i det återvunnas former och uttryck. Projektet sänder en tydlig signal in i samtiden och stakar ut den fortsatta vägen för både en hel bransch och för samhället.


Vinnare 2020: Konsthantverk & hantverk

17 000

Bakom varje siffra finns alltid en personlighet, en historia, ett konstverk. I debatten om migration tenderar levande människor att omvandlas till anonyma volymer. 17 000 blev ett tal som gjorde intryck på skaparkollektivet Forma, en beräkning som figurerade i media på hur många människor som skulle komma att utvisas från Sverige till Afghanistan. För att visualisera och förstå antalet skapades verket, som består av 17 000 unika små konstverk monterade i träramar.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering
Inför konsthantverket som metod i en estetisk, konceptuell och mycket stark gestaltning enades juryn om 17 000 som årets vinnare av kategorin Konsthantverk. I en ovanligt stor kollektiv skapandeprocess görs och visas politik på ett ömsint, poetiskt och inkluderande sätt. Idé och utförande binds samman och materialiserar en siffra som en kroppslig erfarenhet vilket gör 17 000 till ett verkligt monumentalt konsthantverk att upplevas på många sätt och platser.


Vinnare 2020: Ljus & belysning

Ohm Collection

En kollektion armaturer i pressat porslin. Alla komponenter kan bytas ut, vilket maximerar livslängden. Samtliga armaturer är IP44-klassade och fungerar nära rinnande vatten både inom- och utomhus. Designen är inspirerad av Ifö Electrics sekellånga historia; en hyllning till det hållbara pressade porslinet.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering
Lojala till sin beställares tillverkningstradition har Kauppi & Kauppi tagit fram en produktfamilj som är gångbar de flesta vistelsemiljöer, interiört såväl som exteriört. Formspråket är enkelt och tidlöst, vilket med hänsyn taget till materialets tålighet resulterar i en produkt med verkligt lång livslängd. I pendel och bordsutförandet närmar sig armaturen betraktaren och framhäver det våtpressade porslinet som ett omsorgsfullt bearbetat material av estetiskt värde. Lättutbytbara komponenter i kombination med en teknisk bredd vad gäller bestyckningsinsatser borgar för ytterligare hållbarhet och berättigar den initiala energiåtgången vid tillverkning.


Vinnare 2020: Mode & accessoarer

The naturally better sweatshirt

Stilren sweatshirt tillverkad av annars bortsorterad svensk ull. Produktionen använder minimalt med resurser, ingen färgning och 100 % naturligt material utan plast, in i minsta fiber. Affärsmodellen erbjuder livstids reparationsgaranti och tar tillbaka alla gamla oönskade plagg för att tillverka nya produkter. Alla plagg är helt komposterbara.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering
En till synes enkel design rymmer en revolutionerande idé: svensk, giftfri ull är en resurs som ska användas. Förslaget kan inspirera andra branscher och därmed leda till en radikal uppvärdering av lokala råvaror. Detta plagg, del av svenskt kulturarv, har potential att förändra hela den internationella ullindustrin.


Vinnare 2020: Möbler

Lobster

Fåtölj vars design vuxit fram ur studier i hur barn och vuxna kan sitta bekvämt i samma möbel, både enskilt och tillsammans. Stommen av stålrör ger stabilitet och stoppade dynor skapar en bekant form samtidigt som öppningarna ger plats åt nya sittmöjligheter. Lobster är en sittmöbel med förståelse för att alla ser olika ut och har olika behov.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering
Är det en stol, en skulptur eller en leksak? Allt samtidigt! Martin Thübecks klarröda Lobster uppfyller alla krav man kan ställa på en sittmöbel, men ifrågasätter våra föreställningar om hur en bekväm fåtölj ska se ut. I serietillverkning skulle den utmana industrin att tänja sina gränser, samtidigt som den har en skulptural pondus. Formen är tillåtande såväl för rastlösa barnben som fredagströtta kontorsryggar, och passar lika bra i en förskola som ett museum eller en lounge.


Vinnare 2020: Speldesign

Sayonara Wild Hearts

Actionäventyrsspel med eget soundtrack. Huvudpersonen åker motorcykel, skejtar och dansar genom surrealistiska neonlandskap, samlar hjärtan, undviker hinder och slåss mot fiender till tonerna av poplåtar anpassade för varje nivå.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering
En helhetsupplevelse med äventyr, action, fartfyllda turer och visuella fyrverkerier. En spelupplevelse utöver det vanliga, vältrimmad in i minsta detalj, där alla delar är finputsade med både omsorg och kärlek. Det är psykedeliskt, hänförande och ljuvligt på samma gång – på gränsen till perfekt. Sayonara Wild Hearts leder vägen till framtidens spel!


Vinnare 2020: Textil

Studio Supersju x Carl Malmsten

Studio Supersju tolkar Carl Malmstens möbler och designfilosofi i väv. Verken utmanar nutida vävning och använder butiken som plattform för att återinföra samtida konsthantverk bland vardagsföremål. Med en gemensam utgångspunkt skapades sju vävar, allt från 3D-väv med fiberoptik till färgeffekter där tvisten på garnet avgör nyansen. Gruppens syfte är bland annat att föra vidare teknik- och materialkunskap, tillsammans skapar de plattformar för att kommunicera vävhantverket till allmänheten.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering
Ett storslaget samarbete av en grupp individualister som tolkar en av våra stora möbeldesigners. Resultatet: ett högklassigt textilt hantverk som utifrån uråldriga hantverkstraditioner skapar ett modernt uttryck och en design som bidrar till ett mer hållbart förhållningssätt till tingen i sig.


Vinnare 2020: Tjänstedesign

Stim Music Room

En 200 kvm stor arbetsplats med co-working space och studios i centrala Stockholm. Stim Music Room är resultatet av en kartläggning av utmaningar som unga låtskrivare möter. Djupintervjuer resulterade i sju olika utvecklingsområden, varav hela fem kunde bemötas genom att bygga en fysisk mötesplats. Resultatet är ett helt våningsplan i Stim-huset som har förvandlats till en kreativ och gemensam arbetsplats där låtskrivare dagligen får tillgång till inspelningsstudio, branschkunskap och nätverk, helt kostnadsfritt att använda för Stim-anslutna.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering
Genom en grundad designprocess har Stim gått hela vägen från behovsanalys till värdeskapande lösning för användarna. Stim Music Room visar vikten av fysiska mötesplatser i en digital värld och anpassningsförmåga under extrema förhållanden. Ett utmärkt exempel på hur tjänstedesign levererar affärsnytta!


Vinnare 2020: Aluminium

Loke

En produkt för mikrodialys som möjliggör ett mindre resurskrävande provtagnings- och analysförfarande samt möjligheten att övervaka förändringar hos patienten i realtid. Genom att fräsa aluminium kan komplexa detaljer och funktioner byggas in i formen för att få så få delar som möjligt i produkten.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering
Förutom de medicinsktekniska fördelarna uttrycker LOKE en okonventionell och djärv strategisk form. LOKE lämnar det traditionella formspråket inom medicinteknik genom sitt ärliga materialval. Uttrycket förstärks av det råa aluminiumets visuella, taktila, hygieniska och beständiga egenskaper.


Vinnare 2020: Fönsterpriset

Hotel Blique by Nobis

Ombyggnation av kvarteret Blästern i Stockholm, ursprungligen ritat av Sigurd Lewerentz på 30-talet som huvudkontor åt Philips. Byggnadernas historia tydliggörs genom att rå betong frilagts och sågytan från bjälklaget lämnats synlig. Originalfönster har sparats och anpassats. Gestaltningen är en lek med geometrier inspirerad av tidigare byggnaders geometriska och repetitiva uttryck.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering
Med en hårsmån räddades Lewerentz stränga fönstersättning i Philips ikoniska kontors- och magasinsbyggnad från 1930. Trots givet rivningslov och låga takhöjder utmanades arkitektteamet att bevara och omvandla byggnaden till hotell. Sweco har tillsammans med Wingårdhs här lyckats skapa en arkitekturupplevelse utöver det vanliga med sparade och helt nya fönster som lyfter originalet och låter ljuset flöda.


Vinnare 2020: Lauritz Konsthantverkspris

Haidar Mahdi

Haidar Mahdi är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan samt Konstfack, och arbetar med keramik, ett material som associerats med såväl hantverk som lyx och prålighet. Haidar låter materialet möta genrer som förknippas med helt andra saker för att skapa spänning och attraktion, och är inte rädd för att ständigt skifta uttryckssätt för att utmana publikens förväntningar. Haidar Mahdis arbeten har ställts ut på bland andra Björkholmen Gallery, Gustavsbergs konsthall och Wanås konst.

Visa arbetsgruppen

Juryns motivering
Dekadens och hårdrock möts i ett färgsprakande tillstånd där keramiska traditioner bejakas, åsidosätts och skulpturala abstraktioner tar form. Lauritz Konsthantverkspris 2020 tilldelas Haidar Mahdi för sin konstnärliga integritet i ett gränsland mellan konsthantverk och konst. Med en stark hantverkskunskap inom keramiken förmedlar hans verk en lekfull maximalism. Prålig ornamentik möter blackmetal och resultatet gestaltas med sensualism och humor.


Juryns hederspris 2020

Emma Jonsteg

Juryn delar ut ett hederspris till en person, en grupp eller ett företag som skapat något utöver det vanliga och som bidragit till designområdets utveckling i stort. 

2020 års hederspris går postumt till arkitekten Emma Jonsteg. Emma grundande Utopia Arkitekter 2008 tillsammans med Mattias Litström och var en tongivande debattör och opinionsbildare för frågor som berör kvalitet, stadsbyggnadspolitik och jämställdhet.

Foto:
Utopia Arkitekter

Juryns motivering
Emma Jonsteg tilldelas Juryns hederspris för sin samlade gärning att outtröttligt, i alla sammanhang, lyfta frågor om arkitektur och design förbi branschhorisonten till en begriplig samhällsutvecklingsnivå. Emmas engagemang fortsätter att inkludera och inspirera fler till att kliva fram och lyfta gemensamma frågor.

Mattias Litström, VD och medgrundare av Utopia Arkitekter tillsammans med Emma Jonsteg.

Fotograf vinnarbilder: Annika Berglund
Fotograf vinnarbilder Afripedia och Stim Music Room: Elin Åberg